Ön a   1258184.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
Pártfogó felügyelet | Gyakori kérdések
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
December
1 Cs
2 P
3 Sz
4 V
5 H
6 K
7 Sz
8 Cs
9 P
10 Sz
11 V
12 H
13 K
14 Sz
15 Cs
16 P
17 Sz
18 V
19 H
20 K
21 Sz
22 Cs
23 P
24 Sz
25 V
26 H
27 K
28 Sz
29 Cs
30 P
31 Sz

Gyakori kérdések

2. Mi történik az együttműködés során?

Az első találkozás alkalmával a pártfogó felügyelőnek már valószínűleg rendelkezésére áll információ Önről, amennyiben készült környezettanulmány, illetve pártfogó felügyelői vélemény ügyében. Közösen átbeszélik, hogy az eltelt idő alatt milyen változások történtek az életében, körülményeiben.

A pártfogó felügyelő a pártfogás idejére pártfogási tervet készít az Önnel való közös egyeztetés alapján, amely segít abban, hogy, amennyiben szükséges változást sikerüljön előidézni viselkedésében, körülményeiben.

A tervben rövid és hosszú távú célokat határoznak meg. Rögzítik, hogy kinek mi a feladata, és számba veszik, hogy kik azok a személyek vagy intézmények, akik céljai elérésében segítségül lehetnek (család, iskola, munkaügyi központ, szociális munkás stb).

Az általános magatartási szabályok mellett az ügyész vagy a bíró a pártfogó felügyelői vélemény ajánlását figyelembe véve külön magatartási szabályokat is előírhat. 

A külön magatartási szabály a büntetése „személyre szabottságára” szolgál, kifejezetten az Ön büntetésének egyéniesítésére találták ki. Ez a fajta szabály, általában szorosan illeszkedik az elkövetett bűncselekményhez. Egy példával megvilágítva: az, aki padokat rongál, falat fest be- az valamilyen építő, helyreállító jellegű munkával (pl. tisztítsa meg a falat, fesse le a padot) tegye jóvá a tettét.

Fontos tudnia, hogy a külön magatartási szabály célja, az Ön felelősségvállalásának erősítése, a gyakorlatban segít szembenézni tettei következményével.

A programok alatt a pártfogó felügyelővel is tartania kell a kapcsolatot, aki segít a külön magatartási szabály megszervezésében és lebonyolításában és az elért változásokat is nyomon követi.

Amennyiben kötelezettségeit (általános és külön magatartási szabályok) nem, vagy részben teljesíti a pártfogó felügyelőnek tájékoztatási, jelzési kötelezettsége van az ügyészség, illetve a bíróság felé. Az ügyészség vagy bíróság súlyosabb módon elmarasztalhatja.

A pártfogó felügyelő a felügyelet végén értékeli a változást, visszajelez az elrendelőnek. Beszámol, hogy a kitűzött célok megvalósultak vagy sem, történt-e ismételt bűnelkövetés.

Oldal 2/4 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép