Ön a   975343.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
Jogi segítségnyújtás | A jogi segítségről
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
December
1 K
2 Sz
3 Cs
4 P
5 Sz
6 V
7 H
8 K
9 Sz
10 Cs
11 P
12 Sz
13 V
14 H
15 K
16 Sz
17 Cs
18 P
19 Sz
20 V
21 H
22 K
23 Sz
24 Cs
25 P
26 Sz
27 V
28 H
29 K
30 Sz
31 Cs

A jogi segítségről

A jogi segítségnyújtásról

A jogi segítségnyújtás célja, hogy az állam mindazok jogainak érvényre juttatásához segítséget adjon, akik arra hátrányos helyzetük miatt egyébként nem képesek. A Szolgálat az általános ügyfélszolgálati tevékenysége keretében jövedelemre és ügytárgyra tekintet nélkül jogi tanácsot ad az egyszerűbb ügyekben, míg hatóságként az ügyfél rászorultsága alapján dönt a támogatás megengedhetősége kérdésében: peren kívüli ügyekben jogi segítő közreműködését, peres eljárásokban pedig a bíróság előtti képviseletet ellátó pártfogó ügyvédet biztosítja a rászorulók számára. 

Az állami jogi segítségnyújtási szolgáltatások – az anyagi szempontból rászorultnak tekintendő magánszemélyek körében – jelenleg a következők:

a) peren kívüli segítségnyújtásként jogi segítők által végzett jogi szolgáltatások (jogi tanácsadás, okiratszerkesztés és iratbetekintés) engedélyezése;

b) polgári eljárásokban elsősorban a jogi segítők által ellátott pártfogó ügyvédi képviselet engedélyezése;

c) büntető eljárásokban sértett, magánvádló, magánfél, egyéb érdekelt pártfogó ügyvédi képviselete, pótmagánvádló személyes költségmentességének engedélyezése, és ennek keretében pártfogó ügyvédi képviselet biztosítása.

A kérelmet az ügyfélnek – az erre szolgáló nyomtatvány kitöltésével, valamint a szükséges mellékletekkel együtt – a lakóhelye vagy tartózkodási helye, ezek hiányában szálláshelye, illetve munkavégzésének helye szerint illetékes kormányhivatal Gyámügyi és Igazságügyi Főosztályának Jogi Segítségnyújtó Szolgálatánál (a továbbiakban: területi hivatal) kell személyesen benyújtania, vagy postán megküldenie. A nyomtatvány beszerezhető a területi hivatalokban, illetve letölthető a világhálóról (www.kih.gov.hu). A kérelem előterjesztése illeték- és díjmentes.

A hivatal munkatársai a hatósági feladatukon túlmenően, ügyfélszolgálati tevékenység keretében az egyszerűbb megítélésű ügyekben – a jövedelmi és vagyoni helyzet vizsgálata nélkül, díjmentesen – jogi tanácsot, illetve hatásköri, illetékességi útmutatást adnak az érdeklődők számára.

I. A jogi segítségnyújtásról
II. Jogi segítségnyújtási támogatások
III. Rászorultsági feltételek
IV. Jogi szolgáltatás igénybevétele


     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép