Ön a   1258206.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Idősek ellen elkövetett bűncselekmények jellemzői
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
December
1 Cs
2 P
3 Sz
4 V
5 H
6 K
7 Sz
8 Cs
9 P
10 Sz
11 V
12 H
13 K
14 Sz
15 Cs
16 P
17 Sz
18 V
19 H
20 K
21 Sz
22 Cs
23 P
24 Sz
25 V
26 H
27 K
28 Sz
29 Cs
30 P
31 Sz

Idősek ellen elkövetett bűncselekmények jellemzői

d) Idősek ellen elkövetett bűncselekmények jellemzői
2010. évi ENYÜBS-adat  az összes nyomozó hatóság adatai alapján 

Ha az időskorú áldozatokat vesszük górcső alá, megállapíthatjuk, hogy a 2010. évben – szemben a 2009-es évi adatokkal (8963 fő sértett) – 11 170 fő 60 év feletti sértettel kellett számolni. A bűncselekmények közel 17 százalékát követik el a szépkorúak sérelmére. A bűncselekményeket férfi, női sértettek sérelmére egyaránt elkövetik, kiváltképp Budapest peremkerületeiben, de egyre gyakoribb a XI., XIV. XV. kerületi elkövetés is (lépcsőházban, erőszakkal, dolog elleni erőszakkal, az elkövetési tárgy leggyakrabban valamilyen ékszer). Egyre gyakoribb a kora délutáni elkövetés.

A sérelmükre elkövetett bűncselekmények leggyakrabban a trükkös módszerrel elkövetett lopások (ELMÜ vagy egyéb közszolgáltatónak, rendőrnek, orvosnak adja ki magát az elkövető), csalások (lakással kapcsolatos ingatlan csalások), besurranásos lopások (lakótelepeken, bérházakban egyedül élő idős személy nyitott ablakán, vagy ajtaján keresztül a lakásból tulajdonítanak el értékeket), zsebtolvajlások (4-6-os villamos vonala), valamint erőszakos jellegű rablások (peremkerületek, XV., valamint a XXI. kerület) és kifosztások (budai oldal, VIII., XIII. kerület). 

Az elkövetési tárgy általában táska, ékszer, karóra, valamint nagy mennyiségű készpénz. Az elkövetések időpontja általában a nappali, vagy reggeli órákra esik, a helyszínek a magánlakás, lépcsőház, kapualj, terek, parkok, valamint nyílt utcák között váltakoznak. A támadók, vagy a megtévesztéssel értéket eltulajdonító elkövetők általában egyedül, vagy egyedül lévő társukkal követik el a bűncselekményt az idős személy sérelmére. 

A legtöbb időskorú sértettel a IV., a X., XI., XIII., valamint XIV., XXI., XX-XXIII. kerületben találkoztak a hatóságok.
(2010. év ENYÜBS-adat az összes rendőri szerv adatai alapján.)

A pontosság érdekében egy pár számadat: a rablások 16%-át,  a lopások közel 20%-át, a kifosztások 11%-át követik el 60 év feletti személy sérelmére.A fentiek összegzéseként elmondható, hogy mind a fiatalkorúak, mind az időskorúak célcsoportjának áldozatsegítése kiemelt fontosságú, hisz kevés érdekérvényesítő képességgel rendelkező, gyakran védtelen személyekről van szó. A kiszolgáltatottság, tehetetlenség érzete ezen csoportokban a leginkább szembetűnő. Az elkövetők többsége is az egyedülálló jelleget, hiszékenységet, óvatlanságot használja ki a sértettekkel szemben. Az áldozatvédelmi tevékenység irányukban kiemelkedően szükséges, nem csak a bűnügyi adatok csökkentése, hanem a biztonságérzetük (kiemelkedő ezen korosztálynál a bűnözéstől való félelem), magabiztosságuk fokozása, szignalizációs tevékenység pozitív hatása, valamint a másodlagos áldozattá válás megelőzése érdekében is.


     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép