Ön a   1088142.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Szeptember
1 Sz
2 Cs
3 P
4 Sz
5 V
6 H
7 K
8 Sz
9 Cs
10 P
11 Sz
12 V
13 H
14 K
15 Sz
16 Cs
17 P
18 Sz
19 V
20 H
21 K
22 Sz
23 Cs
24 P
25 Sz
26 V
27 H
28 K
29 Sz
30 Cs

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban


Összefoglaló

A kerületben a legjelentősebb problémát a kábítószer-fogyasztás és az ehhez kapcsolódó egyéb bűncselekmények jelentik. Az elkövetők leggyakrabban a perifériára szorult társadalmi rétegből kerülnek ki, sokszor fiatal- vagy gyermekkorúak. Az utóbbi esetek mindegyikében felmerül a szülői felelősség, avagy annak jellemzően teljes hiánya. 

A kábítószer-bűnözés elleni küzdelem a Budapesti Rendőrkapitányság Kábítószer-ellenes Szolgálatának feladata lenne, de a jelentős befektetett energia révén a kerületi rendőrök is elértek eredményeket, noha a harc kilátástalannak tűnik, hiszen a terjesztői körök száma egyre nő. Az elkövetők felelősségre vonását nehezíti az, hogy nehéz a tanúkat, áldozatokat vallomásra bírni.

Az elhasznált tűk közterületen való elszórása valóban nagy problémát jelent. A rendőrség valóban ismer néhány elkövetőt, azonban nem könnyű a fellépés, hiszen szigorú feltételeknek (pl. tanúvallomások beszerzése a kábítószert vásárlóktól) kell megfelelni annak érdekében, hogy az elkövetőkkel szemben szankciókat, kényszerintézkedéseket alkalmazhassanak. 

Józsefvárosban felülreprezentált a hajléktalan személyeket ellátó intézmények száma. Kilenc fenntartó működtet szociális alapszolgáltatásokat, és szakellátásokat több telephelyen, azaz itt koncentrálódik a fedél nélküli emberek ellátásának a többsége a fővárosban. 

A kerületben egyre nagyobb gondot jelent a fiatalkorú és gyermekkorú elkövetők számának emelkedése. A jelenség leküzdése érdekében a rendőrség már kezdeményezett egyeztetést szakmai szervezetekkel. Kiskorú által elkövetett bűncselekmény esetén a szülővel próbál együttműködni a rendőrség, az erre való készség hiányában azonban minden esetben kezdeményezik a fiatal zárt intézetben történő elhelyezését. A 18 éven aluliakkal kapcsolatos rendőrségi eljárásokat a Fiatalkorúak Ügyészsége felügyeli. 

A Szomszédsági Tanács elnöke – saját, közvetlen tapasztalataira alapozva – jelezte, hogy nagy a bizalmatlanság az emberekben a rendőrséggel, és általában a hivatalokkal szemben. Azok is, akik alapvetően támogatják a változásokat (pl. felújítások), mégis – egy felmérés szerint – szinte egyöntetűen úgy gondolják, hogy „nincs értelme bejelentést tenni”. A térfigyelő kamerák is rombolják a bizalmat, mert az emberek úgy érzik, hogy csak a szabálytalanul parkolókat figyelik. A közösségi rendőrségi eszközök alkalmazása nagyon fontos, legnagyobb jelentősége pedig annak van, hogy a lakosok tegyenek a saját biztonságuk és környezetük érdekében a nyugati példákhoz hasonlóan. Véleménye szerint leginkább égető kérdés az, hogy „hogyan lehet tenni a rendőrség felé irányuló bizalom megteremtése érdekében?”.

Az ismertté vált bűncselekmények és bűnelkövetők magas kerületi számának következtében a kerületi lakosság és az itt megfordulók áldozattá válásának kockázata jelentősen magasabb, mint a főváros más kerületeiben. Természetesen a kerületen belül területenként különbözik (hot spots) az áldozattá válás kockázata. 

Megállapítható, hogy a kerületben több olyan krízisterület is van (pl. Magdolna-, Orczy-negyed), ahol az ott élők gazdasági és társadalmi helyzete, életkilátásai, esélyei nagyon rosszak, amelyet elsősorban a lakosság alacsony iskolai végzettsége és ennek következményei indokolnak (itt a népesség egy harmada legfeljebb 8 általánost végzett). Az itt élők, elsősorban a gyerekek, a fiatalok nemcsak az áldozattá, hanem az elkövetővé válás tekintetében is súlyosan veszélyeztetettek szociális, gazdasági hátrányaik, kulturális, szocializációs környezetük miatt.

Oldal 9/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]  
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép