Ön a   1088175.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Szeptember
1 Sz
2 Cs
3 P
4 Sz
5 V
6 H
7 K
8 Sz
9 Cs
10 P
11 Sz
12 V
13 H
14 K
15 Sz
16 Cs
17 P
18 Sz
19 V
20 H
21 K
22 Sz
23 Cs
24 P
25 Sz
26 V
27 H
28 K
29 Sz
30 Cs

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban

Időskorúak sérelmére történő elkövetések

A kerületben működő nappali ellátást nyújtó idős klubok és a házi segítségnyújtásban részesülő ellátottak jelzései alapján megállapítható, hogy leggyakrabban a lakásukon keresik fel az elkövetők különböző indokokkal az időseket, pl. „pénzt hoztak, adjon vissza”, „ruháját viszik el kimosni”, „villanyórát ellenőrzik”. A csalók általában kedvesek így az áldozatok rokonszenvesnek találják őket, emiatt beengedik őket a lakásukba, így történhet meg a bűneset: elviszik pénzüket, értékeiket.

Szociális körkép, és szükségletek

A Humánszolgáltatási Ügyosztály Szociális Irodája (továbbiakban: Szociális Iroda) foglalkozik a szociálisan rászoruló kerületi lakosok részére történő különböző támogatások megállapításával. Azok az ügyfelek, akiket bűnelkövetés folyamán sérelem és/vagy anyagi kár éri, és egyébként is az iroda ügyfélkörébe tartoznak, szinte minden ilyen esetben felkeresik az irodát az elszenvedett anyagi káruk pótlásának lehetősége és információszerzés – esetlegesen más segítség elérése – céljából.

Támogatás típusok:

- átmeneti segély formájában pénzbeli segítségnyújtás a jogosult részére jövedelme kiegészítésére, pótlására. Az önkormányzat részéről nyújtható támogatás feltétele és mértéke jogszabályban (törvényben és helyi rendeletben) meghatározott. A jogosultság alapja jellemezően az érintett kérelmező jövedelmi valamint aktuális élethelyzete és rászorultsága.  

Az iroda nem vezet külön nyilvántartást arra vonatkozóan, hogy az átmeneti segélyre vonatkozó kérelmek – éves szinten 3300 eset – indokaként milyen arányban szerepel  az igénylő bűnelkövetés áldozatává válása,  azonban a tapasztalatok alapján leírható, hogy számuk éves szinten kb. 50-re becsülhető. 

- lelki (mentális) segítségnyújtás: A Szociális Iroda munkatársai nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek, akik többéves tapasztalatuk okán képesek és alkalmasak is lehetnének arra, hogy a bajbajutott embereken az akut válsághelyzetnek megfelelő módon segítsenek, de a napi nagy mennyiségű ügyfél fogadása során az áldozattá vált kérelmezővel a hosszabb idejű lelki foglalkozásra alig van lehetőség.  Az ügyintéző segítséget tud nyújtani a bajbajutott ügyfél részére abban, hogy a problémák kezelésére megfelelő ellátó intézményt, szervezetet, szakembert (pl. rendőrségi feljelentés megtétele, áldozatsegítő szolgálat felkeresése, iratok pótlására a megfelelő szervek, hatóságok felkeresése, pszichológiai tanácsadás a Családsegítő vagy a Gyermekjóléti Központnál, egészségügyi intézményben, vagy valamelyik civil szervezetnél stb.) ajánl. 

Arról nem rendelkezünk információval, hogy a továbbküldött ügyfél ténylegesen el is megy olyan szakemberhez, akitől nem anyagi, hanem lelki segítséget kaphat, a szervezetek önálló sejtekként működnek, visszacsatolás jelenleg nincs. Vélelmezhető, hogy a sérelmet szenvedett leginkább a lakókörnyezetében, rokonai, ismerősei körében mondja el a vele történteket.

Oldal 5/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép