Ön a   996145.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Január
1 P
2 Sz
3 V
4 H
5 K
6 Sz
7 Cs
8 P
9 Sz
10 V
11 H
12 K
13 Sz
14 Cs
15 P
16 Sz
17 V
18 H
19 K
20 Sz
21 Cs
22 P
23 Sz
24 V
25 H
26 K
27 Sz
28 Cs
29 P
30 Sz
31 V

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban

A fiatalkorúak az idősebb korosztály sérelmére elkövetett bűncselekményei két csoportra oszthatóak. A nők sérelmére elkövetett nyaklánc, illetve a táskakitépések alkalmazása a sértett tehetetlensége okán. A fiatal gyakran jobb fizikai erőnléttel rendelkezik, gyorsan jobban futó, mint az áldozat. A bűncselekmények szezonálisan is csoportosíthatóak, nyáron az ékszer a szabadabb öltözködés miatt, télre pedig marad a táska.

A hajléktalanok sérelmére elkövetett rablás illetve kifosztás bűncselekménye jellemző, mert a hajléktalan gyakran tudatmódosult állapotban van az alkoholtól, illetve velük szemben a társadalom közönyös.

A közrend elleni bűncselekmények közül ki kell emelni a kerületben történő, ifjabb gyanúsítottak által elkövetett garázdaságot. Ezen bűncselekmények elkövetésében nagy szerepet játszik az alkohol által befolyásolt állapot, – ittasság –  az éjszakai szórakozás miatt csoportosult fiatalok, a rossz kortárs csoport hátterét felhasználva, előttük „ felvágva”, „ jó bulinak tartva”  garázdálkodnak a kiskorúak. Általában a szórakozóhelyre illetve onnan hazafelé tartva követik el a garázdaságot.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számának visszaszorítása komplex problémát jelent a kerületben. A fiatalkorú elkövetők szinte kizárólag csak a fogyasztói magatartást valósítják meg melynek oka a szórakozáshoz köthető, a bűnelkövetők többsége alkalmi fogyasztó. Ritkábban fordul elő, hogy kábítószerfüggő fiatalkorú ellen folytat eljárást a rendőrség ezekben az esetekben, a háttérben már inkább családi problémák állnak, melynek oka a rossz lecsúszott életkörülmények között élő család elhanyagoló életmódja, konfliktusos helyzetek megoldásának képtelensége, kommunikációs nehézségek, gyász, veszteség, már meglévő addikciók a családban. 

A kábítószer fogyasztásban függőségből adódik az újabb probléma. Ahhoz, hogy az illegális drogot meg tudják vásárolni az elkövetők, bűncselekmények során szerzik meg a pénzt, ezek az úgynevezett járulékos bűncselekmények. Többnyire kisebb értékre elkövetett, egyszerű megítélésű lopások, melyek a visszaélés kábítószerrel bűncselekménnyel együtt jelentősen sértik, veszélyeztetik a közrendet az állampolgárok nyugalmát. 

A 2010. évben 210 esetben jelezte a rendőrség a JCSGYK, illetve a Polgármesteri Hivatal Gyermekvédelmi Irodája felé, hogy büntetőeljárás indult fiatalkorú, gyermekkorú ellen (a Polgármesteri Hivatal adatai szerint a jelzés aránya 100%-os) . A rendőrségi jelzést követően a Gyermekjóléti Központ megkeresésének eredményképpen, alapellátásban gondozott gyermek 14 fő volt, 15 fő gyermeket vettek védelembe. A bűncselekmény elkövetésekor egy gyermek sem volt gondozott még alapellátásban.

A szabálysértést elkövető gyermekkorú és fiatalkorúak esetében alapellátásban gondoztak 4 főt, 16 esetben pedig védelembe vették őket. Nem került gondozásba a jelzett kiskorúak közül 23 fő.

A szakemberek szerint Józsefvárosban növekszik a szenvedélyfüggőség (kábítószer és alkohol) miatt elkövetett bűncselekmények és az agresszió „motiválta” cselekmények száma. Aggasztó, hogy a családon belüli erőszak kategóriáján belül az idősek elleni erőszak fokozódását és a szexuális abúzusok növekvő számát is érzékelik a szakemberek mindennapi munkájuk során. 

Oldal 4/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép