Ön a   1088124.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Szeptember
1 Sz
2 Cs
3 P
4 Sz
5 V
6 H
7 K
8 Sz
9 Cs
10 P
11 Sz
12 V
13 H
14 K
15 Sz
16 Cs
17 P
18 Sz
19 V
20 H
21 K
22 Sz
23 Cs
24 P
25 Sz
26 V
27 H
28 K
29 Sz
30 Cs

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban

A fiatalkorúak az idősebb korosztály sérelmére elkövetett bűncselekményei két csoportra oszthatóak. A nők sérelmére elkövetett nyaklánc, illetve a táskakitépések alkalmazása a sértett tehetetlensége okán. A fiatal gyakran jobb fizikai erőnléttel rendelkezik, gyorsan jobban futó, mint az áldozat. A bűncselekmények szezonálisan is csoportosíthatóak, nyáron az ékszer a szabadabb öltözködés miatt, télre pedig marad a táska.

A hajléktalanok sérelmére elkövetett rablás illetve kifosztás bűncselekménye jellemző, mert a hajléktalan gyakran tudatmódosult állapotban van az alkoholtól, illetve velük szemben a társadalom közönyös.

A közrend elleni bűncselekmények közül ki kell emelni a kerületben történő, ifjabb gyanúsítottak által elkövetett garázdaságot. Ezen bűncselekmények elkövetésében nagy szerepet játszik az alkohol által befolyásolt állapot, – ittasság –  az éjszakai szórakozás miatt csoportosult fiatalok, a rossz kortárs csoport hátterét felhasználva, előttük „ felvágva”, „ jó bulinak tartva”  garázdálkodnak a kiskorúak. Általában a szórakozóhelyre illetve onnan hazafelé tartva követik el a garázdaságot.

A kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények számának visszaszorítása komplex problémát jelent a kerületben. A fiatalkorú elkövetők szinte kizárólag csak a fogyasztói magatartást valósítják meg melynek oka a szórakozáshoz köthető, a bűnelkövetők többsége alkalmi fogyasztó. Ritkábban fordul elő, hogy kábítószerfüggő fiatalkorú ellen folytat eljárást a rendőrség ezekben az esetekben, a háttérben már inkább családi problémák állnak, melynek oka a rossz lecsúszott életkörülmények között élő család elhanyagoló életmódja, konfliktusos helyzetek megoldásának képtelensége, kommunikációs nehézségek, gyász, veszteség, már meglévő addikciók a családban. 

A kábítószer fogyasztásban függőségből adódik az újabb probléma. Ahhoz, hogy az illegális drogot meg tudják vásárolni az elkövetők, bűncselekmények során szerzik meg a pénzt, ezek az úgynevezett járulékos bűncselekmények. Többnyire kisebb értékre elkövetett, egyszerű megítélésű lopások, melyek a visszaélés kábítószerrel bűncselekménnyel együtt jelentősen sértik, veszélyeztetik a közrendet az állampolgárok nyugalmát. 

A 2010. évben 210 esetben jelezte a rendőrség a JCSGYK, illetve a Polgármesteri Hivatal Gyermekvédelmi Irodája felé, hogy büntetőeljárás indult fiatalkorú, gyermekkorú ellen (a Polgármesteri Hivatal adatai szerint a jelzés aránya 100%-os) . A rendőrségi jelzést követően a Gyermekjóléti Központ megkeresésének eredményképpen, alapellátásban gondozott gyermek 14 fő volt, 15 fő gyermeket vettek védelembe. A bűncselekmény elkövetésekor egy gyermek sem volt gondozott még alapellátásban.

A szabálysértést elkövető gyermekkorú és fiatalkorúak esetében alapellátásban gondoztak 4 főt, 16 esetben pedig védelembe vették őket. Nem került gondozásba a jelzett kiskorúak közül 23 fő.

A szakemberek szerint Józsefvárosban növekszik a szenvedélyfüggőség (kábítószer és alkohol) miatt elkövetett bűncselekmények és az agresszió „motiválta” cselekmények száma. Aggasztó, hogy a családon belüli erőszak kategóriáján belül az idősek elleni erőszak fokozódását és a szexuális abúzusok növekvő számát is érzékelik a szakemberek mindennapi munkájuk során. 

Oldal 4/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép