Ön a   1088189.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Szeptember
1 Sz
2 Cs
3 P
4 Sz
5 V
6 H
7 K
8 Sz
9 Cs
10 P
11 Sz
12 V
13 H
14 K
15 Sz
16 Cs
17 P
18 Sz
19 V
20 H
21 K
22 Sz
23 Cs
24 P
25 Sz
26 V
27 H
28 K
29 Sz
30 Cs

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban

Gyermek és fiatalkorú elkövetők

A nyilvántartott veszélyeztetett kiskorúak száma a 2010. évben (december 31-i adat) 940 fő volt. A veszélyeztetettség 34%-ban az elhanyagolás, 32%-ban magatartási problémák, 15%-ban anyagi okok, 8%-ban szenvedélybetegség, továbbá alacsony arányban környezeti, fizikai, érzelmi, illetve szexuális bántalmazás miatt került megállapításra.

 2010. évben a gyermekkorú és fiatalkorú elkövetők az alábbi bűncselekményeket követték el:

A fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények közül a legjellemzőbb a különféle kereskedelmi láncok, üzletek sérelmére elkövetett bolti lopások. Ezek közül is a luxus márkákat forgalmazó üzletekben megvalósított cselekmények a leggyakoribbak, melyek a kerület területén főként az Aréna Pláza, valamint a Corvin bevásárlóközpont megnyitásával jelentek meg. Az elkövetés motivációja többnyire nehezen állapítható meg, többnyire saját célra, illetőleg használatra történő lopás, de nem zárható ki, hogy a termékek áron aluli értékesítésével „könnyen” szerezhető zsebpénzt szereznek kiegészítésképpen. 

A VIII. kerület területén továbbra is jelen van a fiatalkorúak által útonállásszerűen elkövetett rablás, illetve kifosztás bűncselekmény elkövetése, melynek áldozatai a náluk fiatalabb gyermekkorúak, vagy az idősebb nyugdíjas korosztály, illetve a hajléktalanok. 

A gyermekkorúak áldozattá válásának az oka, hogy már egész kicsi korban rendelkeznek mobiltelefonnal, Mp3 illetve, Mp4 lejátszóval, az alsó tagozatos gyermekek is gyakran szülői kíséret nélkül közlekednek a lakóhelyük és az iskola között. A sérelmükre elkövetett bűncselekmények során az elkövető többnyire verbális fenyegetést alkalmaz, mely a sértett kora miatt elegendő sokszor ahhoz, hogy az áldozat megtörjön és ez által el tudják tulajdonítani tőlük az értékeiket. Súlyosabb esetben, ha a szóbeli közlések nem elég hatékonyak vagy a sértett és az elkövető között nincs olyan jelentős korkülönbség, akkor az elkövetési módszer megváltozik. Gyakran a kés a fenyegető eszközzé válik és a gyors testi fenyítés is bekövetkezhet. 

Oldal 3/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép