Ön a   996162.     látogató
Bűnmegelőzés és áldozatsegítés
Budapesten
Józsefvárosi modellprogrammal | TÁMOP 5.6.1 C 11/1-2011-0002
Partnereink:
 
A projektről
Megvalósult programok
Hírek
Hasznos információk
Galéria / Videók
Letölthető dokumentumok
Partnerek
Elérhetőségek
     
A projektről | Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban
ESEMÉNYNAPTÁR
Budapesten és vidéken
Január
1 P
2 Sz
3 V
4 H
5 K
6 Sz
7 Cs
8 P
9 Sz
10 V
11 H
12 K
13 Sz
14 Cs
15 P
16 Sz
17 V
18 H
19 K
20 Sz
21 Cs
22 P
23 Sz
24 V
25 H
26 K
27 Sz
28 Cs
29 P
30 Sz
31 V

Az áldozattá és elkövetővé válás tényezői Józsefvárosban

Lakhatási problémákkal küzdők 

Külön problémás csoportot jelentenek a bizonytalan lakhatással rendelkező családok. Közéjük tartoznak a jogcímnélküli bérlők, a bejelentett lakcímmel nem rendelkező szívességi lakáshasználók, rokonokhoz felköltözők, illetve az önkényes lakásfoglalók. E kategóriák helyzete persze igen eltérő. A bejelentett lakcímmel nem rendelkező kliensek a JCSGYK által biztosítható szociális ellátásokból csak hosszas utánjárással részesülhetnek, amely igen érzékenyen érinti a gyermekes családokat. A  polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény biztosítja a közterületre való bejelentkezést, azért, hogy bizonyos ellátásokban ők is részesülhessenek. 

Minőségében más problémát jelentenek az önkényes lakásfoglalók, és ezeknek a családoknak a száma igen jelentős a kerületben. Ezek főként vidékről felköltözők, számottevő közöttük a gyermekes családok, melyek időnként bekerülnek a szociális ellátórendszer látókörébe, de helyzetük nehezen követhető, mivel lakhelyüket gyakran változtatják. Ezek a családok általában alkalmi munkából élnek, a gyermekeik óvodába, iskolába nem vagy csak időszakosan járnak, a legmarginalizálódottabb csoporthoz tartoznak. 

Nagyon gyakori probléma az önkényes lakásfoglalók kilakoltatásánál a gyermekek elhelyezésének kérdése.

Az önkormányzat és lakosság részéről egyaránt az önkényesen beköltöző családok felé a legkisebb a tolerancia, elsősorban egyes családok szélsőségesen deviáns viselkedése miatt, mely erős kihatással van egy-egy szűkebb terület életminőségére. 

A kerületben különösen kedvezőtlen azoknak a gyermekes családoknak az aránya, ahol az aktív korú felnőttek tartósan munkanélküliek, alacsony iskolázottságúak. Ezen családoknál hatékony beavatkozás hiányában a kedvezőtlen társadalmi helyzet a gyermekeknél újratermelődik.

A kerületben élők egészségi állapota az átlagosnál jelentősen rosszabb, ami részben a korösszetétellel (elöregedés), részben a rossz szociális helyzettel van összefüggésben. 

Általánosan is jellemző, hogy a lakosság körében a mentális és pszichiátriai betegek aránya jóval magasabb az átlagnál.  

Az itt élők rossz anyagi helyzetét tükrözi az is, hogy a JCSGYK-hoz fordulók mintegy felének nem elegendő a havi jövedelme kiadásaik fedezésére, illetve hónap végén nehézségeik vannak. 

Oldal 2/9 « Előző    [ 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 ]    Következő »
     
Copyright © Minden jog fenntartva.   Budapest Főváros Kormányhivatala   2013. Oldaltérkép